Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • ČAR info 2024/04

    1) Externí pozorovatelé to se sledováním letošních Nočních můr neměli jednoduché, všichni závodníci ale do cíle dorazili. Podle výsledků první čtyři dokonce ve stejné minutě.

    2) Ještě na poslední chvíli se snažím nalákat další účastníky letošního Tojnárkova Bloudění, které se bude konat o víkendu 19. až 21. dubna v Oseku. Zatím se vás moc nepřihlásilo, hlavně u sobotního koncertu hrozí místo finančního příspěvku na klášter spíš návštěvnický a finanční krach :-(.
    Během závodu můžete získat až tři mapy s více než šedesáti kontrolami. Určitě je nestihnete obejít všechny, ale doporučuji si na ně udělat výlet někdy později, viz fotogalerie . Objednávky jídla již budu muset uzavřít, nahlásit a zaplatit, ale přihlášky ponechávám dál otevřené za původní startovné.

    ČAR info 2024/03-2

    Letošní sezóna se pomalu rozbíhá, a jde jí to bez diskusí mnohem rychleji než mně :-). ZLOM už je úspěšně za námi, další akce klepou na dveře:

    1) Tradiční souboj mapařů s keškařema Skrýše se odehraje již zítra v okolí obce Úterý na Plzeňsku.

    2) Na Moravě se zatím moc rogainingů nekonalo, nenechte si proto ujít 1. Kočkogaining v oblasti východní Křižanovské vrchoviny. Dvouetapový závod bude spojený s oslavou narozenin hlavní organizátorky, já jí trošku pomáhám s přípravami.

    3) Kdo si chce zaběhnout letošní Noční můry, nechť je v pondělí 25. 3. ve 22:00 v pohotovosti, by se stihnul přihlásit dřív než jeho 201. konkurent.

    4) Na webu Tojnárkova Bloudění přibyly informace o sobotním koncertu skupiny HMLISTO. Zajistěte si včas pomocí přihláškového systému vstupenky, ať nepřijdete o výjimečný hudební zážitek v nádherných kulisách oseckého klášterního kostela.

    ČAR info 2024/03

    1) První extrémnější proběhnutí nabízí již příští sobotu 2. března ZLOM 2024 v okolí Zlína. Přihlášky už sice oficiálně skončily, ale pár map pro váhavé střelce se ještě najde.

    2) V neděli 17. 3. si to při závodě Skrýše opět rozdají závodníci s mapou a buzolou proti uživatelům GPS.

    3) Konečně máme doprogramovány přihlášky Tojnárkova Bloudění a můžeme zveřejnit rozpis.

    4) Navštívit můžete rovněž web rogainingového Mistrovství Evropy v Estonsku.

    5) Noční můry vyletí vzápětí po tradiční kontrolní exovce piva v pátek 5. 4. z Lokte.

    6) 27. dubna si můžete proběhnout nebo projet na kole dolní Posázaví během 10. ročníku závodu Drsoň/Měkoň.

    ME v Estonsku

    Pořadatelé letošního Mistrovství Evropy v rogainingu spustili (27.2.) oficiální stránky ME https://erc2024.rogain.ee a dnes také přihlášky (aktuálně prvních 7 týmů). Záznam v kalendáři závodů tak již obsahuje aktuální údaje. Věřím, že ani české týmy si nenechají tuto akci uniknout a vyrazí si vychutnat krásu obtížně prostupných estonských lesů...

    Skrýše 2024


    I letos budou Skrýše, 15. ročník! A to už za necelý měsíc 17.3. v Úterý v neděli! Kontroly letos budou v Karlovarském i Plzeňském kraji!



    Poběží se v lesích mezi Teplou a Úterým. Shromaždiště v Úterý v Turbovně úterského spolku Bárt. V terénu je několik velice zajímavých orienťáckých oblastí - zlatokopecké jámoviště v Křiveckém lese, strmá údolí Úterského potoka a jeho přítoků, divoké lesy Tepelské pahorkatiny či stolové hory Sepusky a Stěnského vrchu (761 mnm). Pro orienťák jde o dosud neobjevený terén.

    Úkolem je najít, co největší množství skrýší ve čtyřhodinovém limitu. O úspěchu rozhoduje strategické myšlení, schopnost nalézt optimální trasu od skrýše ke skrýši, umění pohybu terénem a fyzická připravenost.

    Více info: https://skryse.blogspot.com/

    ČAR info 2024/02

    1) Pořadatelé letošního rogainingového Mistrovství Evropy v Estonsku (Misso, Võru county) zatím tají webové stránky, nám IRF bafíkům zatím poslali Bulletin #1.

    2) Podobnou taktiku volí i organizátoři ZLOM 2024, ale makají na tom. A protože nejsou Eben, ono to bude :-). Vezměte tudíž na vědomí, že první letošní extrémní výzvu si můžete dopřát už v sobotu 9. března v okolí Zlína.

    3) Noční můry vyletí vzápětí po tradiční kontrolní exovce piva v pátek 5. 4. v Lokti.

    4) Blíží se zveřejnění rozpisu a přihlášek letošního Sudetského Tojnárkova Bloudění. Už jenom doladit cenu ubytování, jídla…, a taky to bude.

    5) Blíží se toho víc. Zubaté snad utečeme, ale červnové MČR v rogainingu 2024 nás asi nemine.

    6) Dostal jsem pozvánku na 10. ročník akce Drsoň/Měkoň, která proběhne 27. 4. 2024 v dolním Posázaví. Webové stránky jsou zatím ve stadiu příprav, formát akce bude obdobný jako loni.
    Jedná se o pětihodinovku, kategorie Drsoň je určena cyklistům, Měkoň pěšákům, kteří dokonce mohou popojet vláčkem. Více informací najdete v propozicích, časem snad i na webu. Přihláškový systém už funguje, tudíž máte možnost se hlásit v předtermínu, dříve, než bude akce oznámena veřejně.

    7) A jako bonus pro vás ve spolupráci s Natašou z Adamova připravujeme narozeninovou oslavu kulatého jubilea ve formě rogainingu (spojeného s oslavou) v oblasti moravského krasu, nebo někde jinde. Termín nejspíše 11. až 12. 5., ještě bude upřesněn, stejně jako prostor závodu.

    Jeden Mistrovský závod za námi a druhý před námi

    Letošní Mistrovství ČR v horském orientačním běhu je za námi a můžete se podívat na výsledky i fotky na stránce závodu. Ve zkratce lze uvést, že všechny hlavní kategorie opanovali mladí závodníci a získali tak volné startovné na katalánský rogainingový závod na 6 nebo 8 hodin v příštím roce.
    Následující mistrovský závod ČARu bude rogainingové mistrovství pořádané oddílem orientačního běhu OK99 Hradec Králové nikoli však v Hradeckých rovinách, ale na Broumovsku, viz zprovozněná první verze webové stránky závodu MČR rogaining 2024

    Krátká zpráva reprezentace ČARu na mezinárodních akcích v roce 2023

    Na konci července letošního roku proběhlo mistrovství světa v resortu Northstar u města Truckee v Kalifornii. I díky podpoře Středočeského kraje vyrazilo na akci hned několik českých týmů. Před samotným závodem se většina závodníků snažila alespoň trochu aklimatizovat v masivu Kordiler, zde konkrétně v pohoří Siera Nevada. Závody probíhaly v nadmořských výškách nad 2000 mnm (až 2650) v kopcovatém terénu u jezera Tahoe, které je oblíbeným rekreačním cílem kaliforňanů. Na stránkách závodů jsou k vidění výsledky, ale také trasy jednotlivých týmů z GPS jednotek, se kterými všichni běželi. Nejvíce medailově zabodovali naši junioři, kteří obsadili druhé a třetí místo ve smíšených týmech do 20ti let. Na další medaili dosáhl veteránský (nad 40 let) mužský tým s 3380 body následovaný dalším českým týmem na čtvrtém místě. Ve smíšených týmech bez omezení věku jsme získali ještě jednu bronzovou medaili za výkon 3480 bodů a také jedno šesté místo. Celkově závod vyhráli Estonci v mužích se 4820ti body. Měsíc po americké anabázi vyrazili někteří z nás také do Finského Riihi a Raasi na Mistrovství Evropy taktéž za finanční podpory Středočeského kraje. Severské terény prověřili fyzickou a mapovou připravenost závodníků velmi důkladně. V bažinaté krajině národního parku Kurjenrahkan sice nebylo moc vysokých kopců, ale byla to poctivá Skandinávie s borůvčím po pás, klouzavými lyšejníky, kamennými plotnami, členitým terénem a různě vlhkými a brodivými bažinkami. V tomto terénu to v hlavních kategoriích na medaile nestačilo, nejlepší byli naše smíšené týmy na šestém a sedmém místě s 3560ti a 3520ti body. Čest výpravy tak zachránilo naše ultraveteránské ženské duo se stříbrnými medailemi. I zde ve Finsku dokázali Estonci vyhrát tentokrát s 5000ci body.

    ČAR info 2023/08

    1) Také letošní mistrovství světa v USA bohužel pokračovalo v neblahé americké tradici vydávání nesprávných výsledků závodu. V některých kategoriích se podařilo zmršit i pořadí na bedně, opravy jsme řešili ještě několik týdnů po závodě. Nyní už jsou na webu snad správné výsledky. Medaile teď budou měnit majitele za pomoci pošty. Taká česká výprava získala hned několik umístění na stupních vítězů, gratulujeme.

    2) Již nejbližší víkend si můžete vyzkoušet rogainingovou akci Orlický Bloudil. Původně cykloorienťák letos vypsal i pěší kategorie dvojic na 24 a 6 hodin. Údajně mohou startovat i bezprizorní jedinci.

    3) Také na ME 2023 ve Finsku, pořádané v termínu 9. až 10. září, se chystá početná výprava ČAR.

    4) 9. až 10. září pořádají rogaineři z Chemnitz v rámci akce SPORTS UNITED tzv. culture rogaine. Vypsány jsou tratě na 6, 12 a 24 hodin. Pořadatelé avizují atletický terén, já zjistil, že z Litvínova se tam dostanu busem a vlakem za 2.5 hodiny (plus MHD).

    5) Na webu letošního Kraktreku již máte rozpis a přihlášky.

    6) Hlásit se můžete na Rogaine Serra de Milany, partnerský závod Tojnárkova Bloudění. Závod se uskuteční 11. listopadu, vítězové letošního STB mají startovné zdarma.

    7) Na webu MČR HROB 2023 již zveřejnili rozpis a spustili přihlášky. A pro sichr nabízí též hanácko-český slovníček. Si snad kurňa myslijô, že jim cajzli nerozimijô :-).
    « 1 2 3 4 8 15 21 28 »