Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • ČAR info 2020/10-2

    HROBu zdar!
    Včera skončil první termín přihlášek, ještě pár dní ale budeme zapomnětlivcům tolerovat přihlášení za nezvýšené startovné. Vážíme si každého přihlášeného a samozřejmě i všech, kteří nám drží palce, a modlí se za úspěšné uspořádání naší akce. Zázraky se dějí :-).
    V nedělní mlze jsme ofáborkovali většinu kontrol, zbytek doufám dorazíme příští víkend. Fotky z fáborkování budu zveřejňovat ve fotogalerii.

    ČAR info 2020/10-1

    1) Pokračujeme v přípravách letošního HROBu. Hledáme řešení, jak závod uspořádat za dodržení současně platných omezení, a s napětím očekáváme nařízení budoucí. Klíčový bude limit počtu účastníků. Jsme schopni startovat ve vlnách po 100, možná 50 lidech. Místo mačkání v autobuse pro 150 osob vás čeká delší pochod na start 1. etapy. Velkou výzvu představuje organizace závodního občerstvení. Pokusíme se zajistit alespoň minimální servis, ale raději nic neslibujeme.
    Zrušit naší akci můžeme vždycky, v tom případě bychom zaplacené vklady vrátili.
    2) Evropští zástupci v IRF zvolili pořadatele Mistrovství Evropy v rogainingu 2022. Šampionát uspořádá Rusko v Karélii.

    ČAR info 2020/09-4

    1) Přes všechny překážky a omezení se 6. ročník Sudetského Tojnárkova Bloudění podařilo uspořádat. Do Německa nás nepustili, počasí, hlavně v sobotu bylo drsné, ale všichni přežili. Předběžné výsledky už visí na webu, posílám odkaz na povedenou videoreportáž, kterou natočil tým Cookies & Pancakes. Na Playmaps si můžete prohlédnout mapy, GPS logy i ručně zakreslené postupy jednotlivých týmů:
    * páteční noční dvouhodinovka
    * sobotní pětihodinovka
    * nedělní čtyřhodinovka na mapě z r. 1850
    2) Kvůli ohlášenému omezení účasti na 20 osob letos Noční můry definitivně nebudou. Panuje většinová shoda, že nemá cenu obětovat společenskou stránku akce a zredukovat závod na ryze sportovní aktivitu.
    3) Klapkovic Letní Kraktrek naopak během příštího víkendu proběhnout stihne, omezení venkovních volnočasových aktivit spustí až od pondělka.
    4) Saská vláda prý hodlá přes hranici pouštět Čechy, pokud se vrátí zpět do 24 hodin. Možná se mi příští víkend otevře sbírací okno, za čárou máme ještě 4 poslední fáborky.
    5) Přihlášky na MČR v horském OB zatím přijímáme jako by se nechumelilo. Pokud bude závod zrušen, všechny vklady zase vrátím. Naše vláda mi situaci zrovna neulehčuje, v jejích výstupech aby se Agročert vyznal:
    „Profesionální sport bude omezený zhruba na 130 lidí, tak aby mohly pokračovat například nejvyšší fotbalová nebo hokejová liga, ovšem už před prázdnými tribunami. Problém bude s amatérským sportováním. "Veškeré soutěže, které jsou registrovány a organizovány svazem, se budou hrát v normálním složení, u těch ostatních už bohužel bude venku limit 20 lidí," dodal ministr.“
    MČR HROB je pořádané svazem (Česká asociace rogainingu a horského OB), všechny přihlášené pokládám za profesionály, i když neplacené… Dle mého by pro nás mělo platit omezení 130 osob. Samozřejmě je mi jasné, že ministr šije přijímaná opatření na míru hokejovému a fotbalovému svazu. Rozhodně ale nevěšte hlavu, hlavní pořadatel letošního MČR HROB má opakovaně víc štěstí než rozumu, ono to nějak dopadne :-).

    ČAR info 2020/09-3

    Posílám poslední výzvu k přihlášení na Sudetské Tojnárkovo Bloudění.
    Kontroly máme v lese, mapy odeslány do tiskárny, a teď už jen přežít následující týden vládních opatření.
    COVID však není jediná potíž, se kterou se budeme muset vyrovnat. Závodní prostor nám bohužel vedví rozervala výstavba plynovodu Antilopa. Linie potrubí je po celé délce jen velmi obtížně překonatelná, ale samozřejmě přelézt se dá. Zásypem křížení s lesními cestami se plynaři nezdržovali, ještěže nechali aspoň průjezd k hotelu Lesná. Nicméně koncepci tratí pátečního nočáku a nedělní etapy na historické mapě mi nabourali pekelně. Fotky (nejen) plynovodu najdete ve fotogalerii.

    ČAR info 2020/09-1

    Pár informací pro ty, kteří rádi lítají z extrému do extrému:
    1) dnes končí první termín přihlášek Sudetského Tojnárkova Bloudění. Jako každý rok hodlám ještě na pár dní „zapomenout“ na vytrhnutí dneška z kalendáře a počkám, až se probudí zapomnětlivci. Jen upozorňuji, že objednávky jídla jsem slíbil nahlásit do neděle 20. září, a v pondělí už musím poslat peníze majiteli restaurace. Týmům, které objednané pokrmy nezaplatí do pátku 18. 9., jejich objednávku stornuji.
    Dnes jsem zavedl první závodní kontroly, zbytek rozneseme během příštího víkendu. A budeme se modlit, aby vláda, popř. sousední Německo, nezpřísnili covidové restrikce.
    2) Na víkend 3. až 4. 10. připravují Klapkovi již 19. ročník Krakonošova letního treku. Start a cíl závodu bude hostit město Vrchlabí, bohužel ubytování v tradiční školní tělocvičně se zajistit nepodařilo.
    3) MČR HROB má zatím víc štěstí. Podařilo se mi zajistit jak pořadatelské ubytování v tělocvičně, ve které se necvičí, tak možnost prezentace a doběhu v areálu ZŠ na Střekově. Mohl jsem tedy zveřejnit rozpis a spustit přihlášky.
    4) a pro jistotu ještě jednou upozorňuji na 8istovky Žďárských vrchů, které startují příští sobotu 19. 9.

    8istovky Žďárských vrchů

    V sobotu 19. 9. 2020 pořádáme 8istovky Žďárských vrchů . Jde o podzimní navigačně orientační pochod či běh. Cílem je v limitu 24 hodin daného dne vystoupat na co největší počet osmistovkových vrcholů Žďárských vrchů. Postup od startu přes jednotlivé vrcholy do cíle jakož i orientační nebo navigační pomůcky si každý účastník volí sám.

    ČAR info 2020/08

    1) tři týmy odvážlivců nakonec vycestovaly na ERC do Lotyšska. Musely se nechat 2x otestovat na COVID, do Rigy namísto z Prahy letěly z Vídně, a po zrušení letů do Rakouska museliy přebookovat letenky do Mnichova. Výsledky i mapu ERC 2020 najdete na webu: https://www.erc2020.lv/.
    2) Zbyňa Krejčík zveřejnil na webu ČAR pár odkazů na nejbližší chystané extrémní orienťáky.
    3) Pokročily také přípravy obou mnou pořádaných akcí, Sudetského Tojnárkovoa Bloudění a MČR HROB. Doufám, že nás koronavirus zas nevypeče. Stačí, že mne donutil lámat si hlavu s tím, jak závodníky HROBu občerstvíme a ubytujeme.
    4) V Mezinárodní Rogainingové Federaci řešíme výhledy na uspořádání MS 2021 v Kalifornii. Zatím jsme odmítli přesun na rok 2022 (a tím odsun našeho MS v okolí Králického Sněžníku na rok 2024), o případném novém termínu (2024?´) budeme znovu jednat v listopadu. Konečné rozhodnutí padne nejpozději koncem března 2021.

    Podivná (covidná) sezona

    Po všeobecném přesouvání závodů na podzim nebo příští rok nezůstal v kalendáři kámen na kameni, u nás se na podzim můžeme těšit na přesunuté Sudetské Tojnárkovo Bloudění a HROB .
    K rozšíření nabídky jsem vám přidal tradiční polské GEZnO (7.-8.11.), což je trochu spartánštější varianta našeho HROBu (nezabývají se nějakýma občerstvovačkama...).
    Na začátek příští sezóny pak doporučuji věnovat pozornost i závodu Irokez (20.-21.3.), který vedle klasického rogainingu (týmy, 24h) nabízí i 12h MTBO rogaining a několik dalších kratších individuálních formátů, včetně kombinovaného MTBO + pěší.
    Další, pro mě asi trochu srdeční akcí, je francouzské L'infernou (17.-18.4.) v historií nabité oblasti jižní Francie. To nabízí jak klasický týmový 24h rogaining tak i unikátní možnost 24h sólo a dál 12h, 6h, 3h a dětských/začátečnických 90min sólo.

    Drobnou vadou na kráse uvedených odkazů je, že je pořadatelé "předělávají" na aktuální ročník až přibližně 2 měsíce před závodem, takže momentálně tam najdete vše o ročníku minulém... Někomu taky může trochu znesnadňovat orientaci na stránkách fakt, že jsou pouze v lokální jazykové verzi (pl resp. fr). Strojový překlad, ač vylepšený AI, pomocí např. google translatoru, vám ale pomůže a nezřídka i docela pobaví :-)

    Na shledanou na některé ze zmíněných akcí se těší Zbyněk.

    ČAR info 2020/07

    Naplno se rozběhly přípravy MČR HROB, který by se měl konat v tradičním dušičkovém termínu 31. 10. až 1. 11. 2020. Uvidíme, jak bude na podzim řádit Covid. Nás by nemělo zaskočit ani případné omezení účasti, dokážeme start rozdělit do vln pod 100 osob. Jen se obávám, že bude problém se zajištěním shromaždiště a tělocvičny ve škole na Střekově. Pro jistotu sháním tlačenku přes známé, a záložních plánů mám hned několik :-).

    Letos chci cvičně otestovat novinku, vypsání kategorií nad 60 let. Není úplně jednoduché vymyslet kratší tratě, které by nebyly úplně stupidní, ale snažil jsem se. Uvidíme, zda budou mít pravdu ti, co mne léta přesvědčovali, že se určitě navýší počet přihlášených veteránů. Tož milí nejzkušenější ze zkušených, záleží jen na vás, zda svou hojnou účastí přimějete budoucí pořadatele k následování mého příkladu.

    Po víkendu máme ověřeno prvních 14 kontrol, fotky z průzkumu terénu jsem nahrál do fotogalerie.
    « 1 6 7 8 9 10 11 12 15 21 28 »