Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • Reportáž o 5. STB

    Minulý víkend proběhl již pátý ročník Sudetského Tojnárkova Bloudění. Závodní centrum v horském hotelu Lesná poskytlo azyl více než stu startujícím a jejich doprovodu. Letos byla účast opravdu mezinárodní, kromě domácích týmů se přihlásili také závodníci z Německa, Slovenska, Maďarska, Lotyšska a Ruska. Tradičně jsme jim nabídli tři rogainingové etapy, mapy s kontrolami si můžete prohlédnout na Fíšovo Play Maps:

    MČR v rogainingu 2019

    Letošní MČR v rogainingu, pořádané Krušnohorským rogainingovým klubem Litvínov, už má spuštěny webové stránky.
    Během víkendu 29.-30. 6. máte možnost navštívit poměrně neoběhaný terén ve východní části Českého středohoří. Zázemí pro centrum nám poskytne Ekofarma Babiny.
    Na webu již visí rozpis i přihláškový formulář.

    5. Sudetské Tojnárkovo Bloudění

    Čeká vás páteční noční dvouhodinovka, sobotní závod s pětihodinovým limitem a nedělní čtyřhodinová taškařice na historické mapě z roku 1850.
    Na našich webových stránkách najdete jak rozpis, tak on-line přihláškový systém. Přihlásit se můžete i na jednotlivé etapy zvlášť.
    Těšíme se na vaší účast.

    Brutus Extreme Orienteering 2019

    Jaro je za rohem, můžete se začít přihlašovat na jarní dvoudenní Brutus Extreme Orienteering, který se bude tentokrát konat o prvním jarním víkendu 23.3.-24.3. v Cholíně v prostoru mezi Dobříší a Sedlčany. Rozpis najdete na stránce závodu

    Výběrové řízení na pořadatele MS 2022

    Abychom mohli připravit žádost, zkuste si prosím do konce února promyslet, ve které atraktivní lokalitě ještě nikdy žádný rogáč nebyl. Neměly by tam žít chráněné potvory, dobré vztahy s místními myslivci/lesáky vítány :-). A případné zájemce o pořádání prosím, aby se ozvali mně, Sádlovi nebo oběma. Zatím zveřejňuji plný text výzvy i s příslušnými dokumenty:

    The IRF is now seeking Expressions of Interest (EoI) to host 18th World Rogaining Championships in 2022 (18WRC2022). It is essential that any WRC Host is committed and able to maintain the high technical and organizational standard required for the pinnacle event in world rogaining and meet all reasonable expectations of the regular WRC participants. The technical, financial and administrative obligations are specified in the Host Agreement and the registration process in the Entry Criteria.

    Should the WRC Host wish to deviate from historical and usual WRC practice including but not limited to modification to the IRF Rules of Rogaining, the Host Agreement or the Entry Criteria to meet local laws or conditions this must be set out in the EoI. As stated in the Host Agreement the WRC Host can only make rules for the WRC that are inconsistent with and/or additional to the IRF Rules of Rogaining if approved in writing by the IRF WRC Manager and any request for such rule adjustments must be made in writing by the WRC Host not less than six months prior to the WRC.

    IRF Members wishing to conduct 18WRC2022 must submit an Expression of Interest (EoI) that is in accordance with the guidelines contained in the attached document Requirements for Expressions of Interest.

    The EoI must be submitted not later than 31 March 2019 and will be available for the IRF Council consideration and assessment for a period of four weeks during April/May 2019. Voting by the IRF Council to select the 18WRC2022 host shall be completed by end May 2019.

    The IRF has adopted World Rogaining Championships Host Policy defining requirements for potential WRC Hosts and WRC Rotation Policy ensuring regular rotation of WRC locations around the regions of the world. Copies of both these documents are attached. Final also please note that all ceremonies associated with the WRC shall be consistent with the WRC Ceremonies Guideline.

    In accordance with to the WRC Rotation Policy the first opportunity to provide formal Expressions of Interest (EoI) to host that WRC will be given to proponents from the Preferred region. For 18WRC2022 the Preferred region is Europe.

    If no EoI considered suitable by the IRF Council is received from the Preferred region then the EoI for that WRC will be opened up to all regions. Dead line of the second round EoIs (if required) is the end of June 2019.

    BR,
    Jan Tojnar, WRC Manager

    Inferno

    Na ploše přibližně 75 km2 na vás čeká 100 kontrol, široký výběr časových formátů od klasických 24h a 12h až po "sprintovou" 90ti minutovku. Informace najdete na webových stránkách závodu, ovšem pokud, podobně jako já, neumíte francouzsky, budete to mít trochu těžší a ani tak tam nenajdete všechno.

    Dovolte mi proto stručně uvést odchylky od standardního rogainingu podle pravidel IRF, jak jej známe u nás.
    1. všechny formáty jsou vypsány pro jednotlivce, 24h a 12h je také pro týmy
    2. všechny kontroly mají stejnou bodovou hodnotu 1b; za překročení limitu o každou započatou 3minutu se odečítá 1 bod
    3. hash-house není v centru závodu, ale přibližně uprostřed mapy
    4. do hash-house si můžete nechat odvézt tašku s vlastním vybavením - např. doplňkové oblečení, energetické doplňky... po uzavření hash-house vám ji zase přivezou do cíle
    5. mapu dostanete až v čase závodu
    6. závod (určitě 24, 12 a 6h) začíná "prologem", což je městský free-order sprint s 10 kontrolami na mapě velkého měřítka (minule 1:2500), jehož úkolem je:
    - ověřit vaši schopnost bez problémů zvládnout trať s volným pořadím kontrol
    - aspoň trochu roztrhat startovní pole
    - dostat vás z centra závodu na "ostrý" start
    Těchto 10 kontrol se nikam nezapočítává - na konci prologu se razí Finish - Read-out - Clear a Check. Je-li váš read-out v pořádku, dostanete konečně závodní mapu 1:20000 se 100 kontrolami vlastního rogainingu.
    7. počet startujících je omezen na 250 závodníků, přihlášky najdete zde.

    Charakter terénu a lesa
    Severní hranici v západní části mapy tvoří hluboký kaňon řeky Aveyron, západní část prostoru je náhorní plošina, která je od zbytku prostoru oddělena opět hluboce zaříznutým údolím říčky La Vere. Na této hraně jsou také rozsáhlé a nebezpečné skalní útesy. Většinu prostoru tvoří členitá lesní oblast Foret de Gresigne. Charakter porostu se mění od polootevřených křovinatých porostů středomořského typu (zejména v západní části), přes běžné hospodářské lesy (převážně listnaté) až po zjevně bezzásahové oblasti charakteru evropského pralesa. Průchodnost tak pokrývá celou škálu od velmi dobré až po naprosto mizernou.
    V centrální části byla kdysi intenzivní výroba dřevěného uhlí - v prostoru je opravdu velké množství plošinek po milířích. Permanentní dým tak možná dal název i jednomu z potoků - l'Infernou - podle nějž je tento závod pojmenován.

    Počasí - při třetím ročníku (29.-30.4.2017) naprosto skvělé: v pátek i v sobotu ráno mráz kolem -3st. (jinovatka), přes den jasno, sobotní odpoledne 15-20 (fakt vedro, voda docházela velmi brzy), navečer zataženo, bez srážek, noční teploty nějak kolem 6st (příprava na mráz byla zbytečná), neděle dopoledne 10-14st. Přeháňky se dostavily až v pondělí...

    Mapu s postupy si díky Fíšovi můžete prohlédnout na Play-map.

    Jo a Satan (24h) a Lucifer (12h) mají v ceně oběd a láhev vína při dokončení :-)

    16th World Rogaining Championships 2019

    Příští rok proběhne vrcholný světový závod opět v Evropě. Tentokrát světový šampionát v rogainingu WRC 2019, který se uskuteční ve dnech 27. a 28. 7. 2019, zavede účastníky do severovýchodní části Španělska do pohoří Pyreneje. Dne 27. 10. 2018 již byly spuštěny přihlášky na tento vrcholný světový podnik. Přihlašovací proces probíhá v několika fázích:
    1) Fáze 1 - 27.10.-10.11.2018
    2) Fáze 2 - 11.11.-31.12.2018
    3) Fáze 3 - 01.01.-15.07.2019

    Ve fázi 1 registrace mají přednostní právo akceptace přihlášky Automatic pre-Qualified Entrants and Preferred Pre-Qualified Entrants. Koukněte na příslušný odkaz, zda se tam náhodou nenacházíte. Ostatní registrovaní budou zařazeny na Waiting list a jejich akceptace proběhne až po 15.11.2018.
    Ve fázi 2 a 3 se již všichni řadí dle pořadí v registraci. Celkový stanovený limit od pořadatele je 1000 závodníků.
    S ohledem na výši startovného se doporučuje všem, aby provedli svoji registraci do 31.12.2018. I dále po tomto termínu je možné se přihlašovat, za nejlevnější startovné až do 15. 03. 2019.
    Registraci k závodů provedete přes následující odkaz na registraci. Zde je třeba odkliknout správnou volbu, zda jste nebo nejste na listině kvalifikovaných závodníků, viz tento odkaz. Dále je nutné se registrovat do systému a pak teprve provést vlastní přihlášku.

    Aktuální informace k závodu najdete na stránkách závodu nebo v Bulletinu no. 2.

    Základní informace pro přihlášení členů ČAR:
    - Každý tým se přihlašuje sám na webu závodu přes přihlašovací formulář.
    - Po přihlášení týmu prosíme neprodleně informovat Míru Seidla na mailu a pošlete mu základní údaje o týmu (Název týmu, kategorie, jména členů v týmu).
    - ČAR zajistí hromadnou platbu startovného pro všechny přihlášené české týmy v daném termínu. Přesný způsob provedení platby ještě zvažujeme. Pro zařazení do hromadné platby nutné provést krok výše.
    - Bezprostředně, jakmile obdržíte od pořadatele pokyny a údaje o platbě, přepošlete tyto informace Mírovi Seidlovi na mail, aby bylo možné pořadateli sdělit všechny údaje k hromadné platbě. Pokud se rozhodneme pro platbu přes Paypal, resp. platební kartou, je nutné za každý tým poslat zároveň user name a vaše heslo pro vstup do systému k placení. Též nutno přeposlat na výše uvedený mail Míry Seidla.
    - První hromadná platba startovného za přihlášené a akceptované týmy pro Fázi 1 proběhne ke dni 12.11.2018. Do této platby budou zařazeni všichni z Fáze 1 registrace a další týmy, které zašlou potvrzovací mail pořadatele do 12.11.2018 do 18:00 hod.
    - Druhá hromadná platba startovného za přihlášené a akceptované týmy proběhne dne 5.1.2019. Do této platby budou zařazeni všichni z Fáze 2 s datem registrace do 31.12.2018, které však zašlou potvrzovací mail pořadatele nejpozději do 5.1.2019 do 20:00 hod.

    Výběrová řízení na pořadatele akcí ČAR v roce 2020

    Prezídium ČAR vypisuje výběrová řízení na pořadatele akcí ČAR v roce 2020:
    1) Mistrovství ČR v rogainingu 2020 - podmínky pro přihlášení naleznete zde
    2) Mistrovství ČR v horském OB 2020 - podmínky pro přihlášení naleznete zde

    Zájemci o přihlášení do výběrového řízení na pořadatele závodů ČAR v roce 2020 mohou zaslat svoje žádosti na příslušnou adresu uvedenou v podmínkách (viz výše) do 31. 3. 2019.
    « 1 8 9 10 11 12 13 14 15 21 28 »