Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • Výběrové řízení na závody ČAR v roce 2025

    Závody na rok 2024 byly již přiděleny a máme tu výběrová řízení na rok 2025. Jedná se o MČR v rogainingu a MČR v horském orientačním běhu. Obojí v klasických termínech na konci června a na začátku listopadu. Více info v sekci ČAR/informace prezidia, tož hlaste se.

    Krakonošův trek

    22. ročník letního Krakonošova treku bude 7. - 8. 10. 2023 v Broumovské vrchovině. Byl zveřejněn rozpis a už se můžete přihlašovat.

    ČAR info 2023/06-2

    Byly zveřejněny pokyny letošního MČR v rogainingu. Jako řekněme externí konzultant doplňuji pár informací. Shromaždiště bude poměrně spartánské. Nabídne pouze parkoviště, prostor pro stany, mobilní WC, cisternu s pitnou vodou, Hash House pro kategorie 12 a 24 hodin. Nebude žádný stánek (v sobotu dopoledne obchod s potravinami v obci), ani elektřina pro závodníky. Věřím, že o to víc si závod užijete :-).
    Také mistrovský rogainingový závod je součástí ČAR série 2023. Vítězové hlavních open kategorií si vyběhnou volné startovné na letošní MČR v horském orientačním běhu, které v termínu 4. až 5. listopadu pořádá klub SKI-OB Šternberk. Webové stránky závodu již pořadatelé spustili, nyní připravují rozpis a přihláškový systém.

    ČAR info 2023/06-1

    Necelá dvoustovka přihlášených se chystá na letošní MČR v rogainingu, 98 z nich poběží mistrovskou čtyřiadvacetihodinovku. V šestihodinovce se očekává těsný souboj v soutěži o nejmladšího účastníka :-).
    Večer před závodem v pátek 23. 6. proběhne na shromaždišti MČR ve Vejvanově veřejná schůze prezidia ČAR, na které se mimo jiné bude hlasovat o přidělení mistrovství v roce 2024.

    Na pořadatelství rogainingového MS 2025 se přihlásili pouze organizátoři ze Španělska, jejich nabídku nyní bude posuzovat IRF. Navržený prostor leží na severu země, v pohoří Sierra de Neila (Sistema Ibérico), závodit se bude v nadmořské výšce nad 2000 m.

    Hájský jasan se nevešel mezi deset vybraných finalistů soutěže „Strom roku 2023“. Hlasovat se bude o jiných krásných stromech, viz výběr finalistů.

    ČAR info 2023/05-1

    Lásky čas pomalu končí, tudíž je třeba začít myslet i na jiné radovánky. Nezapomeňte se proto včas přihlásit na vrcholnou akci sezóny, MČR v rogainingu 2023, kterou pro vás v křivoklátských lesích připravuje pořadatelský tým Loko Beroun. Přihlášky za nejlevnější startovné končí již příští týden, ve středu 31. května.

    Přípravy 10. ročníku Sudetského Tojnárkova Bloudění 2024 značně pokročily. Zajistil jsem shromaždiště a zamluvil ubytování v oseckém klášteře, a po včerejšku už mám oběhané všechny kontroly. Využiju i některé objekty, na kterých se závodilo při MČR HROB 2022, abych je ukázal i lidem, kteří se na ně loni nedostali. Jednu z nich, Hájský jasan, uvězněný v železobetonu, jsem přihlásil do ankety „Strom roku 2023“.
    Úžasných dřevin ale prostor závodu nabízí povícero, viz fotky z probíhání.

    ČAR info 2023/04-3

    1) Od zveřejnění předběžných výsledků 9. ročníku Sudetského Tojnárkova Bloudění již uplynul víc jak týden, žádný protest ani pokus o úplatek jsem nezaznamenal, pořadí se tedy už měnit nebude a výsledky jsou proto odteďka oficiální.

    2) Pořadatelé MČR v rogainingu 2023 zveřejnili rozpis a spustili přihlášky závodu. Tož neváhejte a hlaste se na mistrovský závod na 24, popř. na veřejný rogaining na 6 nebo 12 hodin.

    3) Mezinárodní rogainingová federace odhlasovala změnu pravidel. Týká se zařazování do věkových kategorií a vstoupí v platnost až v roce 2024. Všechny letošní akce ještě proběhnou „po staru“.
    Napřesrok už se budete přihlašovat stejně jako v klasickém orienťáku, kde nerozhoduje den startu, resp. den narození účastníka, nýbrž rok jeho narození.
    Na závěr výtečná zpráva pro všechny čerstvé veterány (nad 40 let): příští rok opět omládnete do kategorie open, bo se spodní hranice nejmladších veteránský kategorií posunuje na 45 let. Kdybych tuhle zprávu psal 1. dubna, tak bych k vrácení rogainingových medailí MV/XV/WV vyzval všechny držitele, kteří tuhle podmínku v minulosti nesplnili.
    Retroaktivitě zdar! :-)

    ČAR info 2023/04-2

    1) Mejdanozávod Sudetské Tojnárkovo Bloudění i letos přilákal několik desítek týmů. Některé dorazily z velké dálky, z Berlína, Budapešti... Počasí bylo tentokráte milosrdné, fotky, výsledky a mapy se zakreslenými postupy najdete na webu STB 2023. O akci informuje také web Tipsport Sportuj s námi, redaktorku stejně jako mne zaujalo foto cedule, upozorňující na výskyt vlků :-).

    2) Berounští pořadatelé pokračují v přípravách letošního MČR v rogainingu. Uskuteční se v okolí Radnice, Zbiroha. V této oblasti jsme už kdysi jedno mistrovství pořádali, viz reportáž Martiny Volfové. Já tehdy pro web závodu zpracoval mimo jiné i článeček o magických nebezpečích Brd. Během závodu můžete třeba vysvobodit zakleté panny na hradě Radči, nebo se jim radši vyhnout :-).

    ČAR info 2023/04-1

    1) Noční můry to letos neměly vůbec jednoduché. ČAR experimentálně ověřuje, co všechno závodníci v lese nepotřebují, aby se ušetřilo za mapu. První testovací fáze ukázala, že i v kopcovitém terénu se dá závodit bez vrstevnic :-).

    2) Pokyny Sudetského Tojnárkova Bloudění jsem letos vydal trošku dříve, asi už se těším na závodníky :-).
    Vítězové hlavních kategorií si kromě tradičního volného startovného na rogainingovém MČR 2023 vyběhnou také právo zdarma startovat na mistrovství španělské rogainingové federace ve Vallfogona de Ripolles (Serra de Milana). Poběží se tam rogaining na 12, 8 nebo 4 hodiny. K tomu dostanou tradiční litrovku piva Ossegg. Ale osecký Phillipp má v pozávodní tombole šanci vyhrát skoro každý, jelikož se přihlásilo míň lidí než v době covidové.

    ČAR info 2023/03

    1) Skrýše 2023 a Zlínský orientační maraton, ZLOM máme úspěšně za sebou, jedeme dál.

    2) Neděle 26. 3. je uzávěrkou prvního termínu přihlášek letošního Sudetského Tojnárkova Bloudění i objednávek pořadatelské stravy.
    Na emailu tojnar@gmail.com nebo mobilu 739 548 142 si ještě pořád můžete objednat nocleh v penzionu přímo na shromaždišti (470 Kč/os. a noc). Pobyt si můžete prodloužit až do pondělí, některé týmy započnou svůj pobyt už ve čtvrtek.
    Moc lidí se zatím nepřihlásilo, nejspíš budu muset omezit počet lahví piva Ossegg pro tombolu.

    3) Stále ještě se můžete přihlásit na Noční můry, které se poběží v noci z pátku 31. 3. 2023 na sobotu.

    ČAR info 2023/02

    Zima se sice zrovna teď pokouší o comeback, a malinko maří přípravy nejbližších akcí, ale sezóna ČAR už pomalu ťuká na dveře. Letos se nebude konat tradiční Brutus Extreme Orienteering, ale i tak si jistě vyberete. Začnu netradičně proti proudu času:
    1) MČR v rogainingu bude v tradičním termínu na konci června, pořadatelé z Loko Beroun nyní hledají vhodné shromaždiště v oblasti Radnice/Zbiroh. Brzy snad spustí web a vydají rozpis.

    2) Sudetské Tojnárkovo Bloudění uspořádáme během Velikonoc 7. až 9. dubna 2023. Nabízíme omezený počet noclehů přímo na shromaždišti, zájemci pište na tojnar@gmail.com nebo volejte 739 548 142. Pobyt si můžete prodloužit až do pondělku.

    3) Na pátek 31. 3. 2023 je naplánován start letošních Nočních můr.

    4) Skrýše 2023 proběhnou 11. 3. v Manětínském hvozdu, centrum Melchiorova Huť.

    Na Moravě si ve stejném termínu můžete proběhnout Zlínský orientační maraton, ZLOM, extrémnější orienťák s nabídkou tratí od 2.9 do téměř 30 km. Centrum Rusava, Hostýnsko-vsetínská hornatina.
    « 1 2 3 4 5 8 15 21 28 »