Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • Inferno

    Na ploše přibližně 75 km2 na vás čeká 100 kontrol, široký výběr časových formátů od klasických 24h a 12h až po "sprintovou" 90ti minutovku. Informace najdete na webových stránkách závodu, ovšem pokud, podobně jako já, neumíte francouzsky, budete to mít trochu těžší a ani tak tam nenajdete všechno.

    Dovolte mi proto stručně uvést odchylky od standardního rogainingu podle pravidel IRF, jak jej známe u nás.
    1. všechny formáty jsou vypsány pro jednotlivce, 24h a 12h je také pro týmy
    2. všechny kontroly mají stejnou bodovou hodnotu 1b; za překročení limitu o každou započatou 3minutu se odečítá 1 bod
    3. hash-house není v centru závodu, ale přibližně uprostřed mapy
    4. do hash-house si můžete nechat odvézt tašku s vlastním vybavením - např. doplňkové oblečení, energetické doplňky... po uzavření hash-house vám ji zase přivezou do cíle
    5. mapu dostanete až v čase závodu
    6. závod (určitě 24, 12 a 6h) začíná "prologem", což je městský free-order sprint s 10 kontrolami na mapě velkého měřítka (minule 1:2500), jehož úkolem je:
    - ověřit vaši schopnost bez problémů zvládnout trať s volným pořadím kontrol
    - aspoň trochu roztrhat startovní pole
    - dostat vás z centra závodu na "ostrý" start
    Těchto 10 kontrol se nikam nezapočítává - na konci prologu se razí Finish - Read-out - Clear a Check. Je-li váš read-out v pořádku, dostanete konečně závodní mapu 1:20000 se 100 kontrolami vlastního rogainingu.
    7. počet startujících je omezen na 250 závodníků, přihlášky najdete zde.

    Charakter terénu a lesa
    Severní hranici v západní části mapy tvoří hluboký kaňon řeky Aveyron, západní část prostoru je náhorní plošina, která je od zbytku prostoru oddělena opět hluboce zaříznutým údolím říčky La Vere. Na této hraně jsou také rozsáhlé a nebezpečné skalní útesy. Většinu prostoru tvoří členitá lesní oblast Foret de Gresigne. Charakter porostu se mění od polootevřených křovinatých porostů středomořského typu (zejména v západní části), přes běžné hospodářské lesy (převážně listnaté) až po zjevně bezzásahové oblasti charakteru evropského pralesa. Průchodnost tak pokrývá celou škálu od velmi dobré až po naprosto mizernou.
    V centrální části byla kdysi intenzivní výroba dřevěného uhlí - v prostoru je opravdu velké množství plošinek po milířích. Permanentní dým tak možná dal název i jednomu z potoků - l'Infernou - podle nějž je tento závod pojmenován.

    Počasí - při třetím ročníku (29.-30.4.2017) naprosto skvělé: v pátek i v sobotu ráno mráz kolem -3st. (jinovatka), přes den jasno, sobotní odpoledne 15-20 (fakt vedro, voda docházela velmi brzy), navečer zataženo, bez srážek, noční teploty nějak kolem 6st (příprava na mráz byla zbytečná), neděle dopoledne 10-14st. Přeháňky se dostavily až v pondělí...

    Mapu s postupy si díky Fíšovi můžete prohlédnout na Play-map.

    Jo a Satan (24h) a Lucifer (12h) mají v ceně oběd a láhev vína při dokončení :-)