Česká asociace rogainingu a horského orientačního běhu

  • 8istovky Žďárských vrchů

    V sobotu 19. 9. 2020 pořádáme 8istovky Žďárských vrchů . Jde o podzimní navigačně orientační pochod či běh. Cílem je v limitu 24 hodin daného dne vystoupat na co největší počet osmistovkových vrcholů Žďárských vrchů. Postup od startu přes jednotlivé vrcholy do cíle jakož i orientační nebo navigační pomůcky si každý účastník volí sám.

    ČAR info 2020/08

    1) tři týmy odvážlivců nakonec vycestovaly na ERC do Lotyšska. Musely se nechat 2x otestovat na COVID, do Rigy namísto z Prahy letěly z Vídně, a po zrušení letů do Rakouska museliy přebookovat letenky do Mnichova. Výsledky i mapu ERC 2020 najdete na webu: https://www.erc2020.lv/.
    2) Zbyňa Krejčík zveřejnil na webu ČAR pár odkazů na nejbližší chystané extrémní orienťáky.
    3) Pokročily také přípravy obou mnou pořádaných akcí, Sudetského Tojnárkovoa Bloudění a MČR HROB. Doufám, že nás koronavirus zas nevypeče. Stačí, že mne donutil lámat si hlavu s tím, jak závodníky HROBu občerstvíme a ubytujeme.
    4) V Mezinárodní Rogainingové Federaci řešíme výhledy na uspořádání MS 2021 v Kalifornii. Zatím jsme odmítli přesun na rok 2022 (a tím odsun našeho MS v okolí Králického Sněžníku na rok 2024), o případném novém termínu (2024?´) budeme znovu jednat v listopadu. Konečné rozhodnutí padne nejpozději koncem března 2021.

    Podivná (covidná) sezona

    Po všeobecném přesouvání závodů na podzim nebo příští rok nezůstal v kalendáři kámen na kameni, u nás se na podzim můžeme těšit na přesunuté Sudetské Tojnárkovo Bloudění a HROB .
    K rozšíření nabídky jsem vám přidal tradiční polské GEZnO (7.-8.11.), což je trochu spartánštější varianta našeho HROBu (nezabývají se nějakýma občerstvovačkama...).
    Na začátek příští sezóny pak doporučuji věnovat pozornost i závodu Irokez (20.-21.3.), který vedle klasického rogainingu (týmy, 24h) nabízí i 12h MTBO rogaining a několik dalších kratších individuálních formátů, včetně kombinovaného MTBO + pěší.
    Další, pro mě asi trochu srdeční akcí, je francouzské L'infernou (17.-18.4.) v historií nabité oblasti jižní Francie. To nabízí jak klasický týmový 24h rogaining tak i unikátní možnost 24h sólo a dál 12h, 6h, 3h a dětských/začátečnických 90min sólo.

    Drobnou vadou na kráse uvedených odkazů je, že je pořadatelé "předělávají" na aktuální ročník až přibližně 2 měsíce před závodem, takže momentálně tam najdete vše o ročníku minulém... Někomu taky může trochu znesnadňovat orientaci na stránkách fakt, že jsou pouze v lokální jazykové verzi (pl resp. fr). Strojový překlad, ač vylepšený AI, pomocí např. google translatoru, vám ale pomůže a nezřídka i docela pobaví :-)

    Na shledanou na některé ze zmíněných akcí se těší Zbyněk.

    ČAR info 2020/07

    Naplno se rozběhly přípravy MČR HROB, který by se měl konat v tradičním dušičkovém termínu 31. 10. až 1. 11. 2020. Uvidíme, jak bude na podzim řádit Covid. Nás by nemělo zaskočit ani případné omezení účasti, dokážeme start rozdělit do vln pod 100 osob. Jen se obávám, že bude problém se zajištěním shromaždiště a tělocvičny ve škole na Střekově. Pro jistotu sháním tlačenku přes známé, a záložních plánů mám hned několik :-).

    Letos chci cvičně otestovat novinku, vypsání kategorií nad 60 let. Není úplně jednoduché vymyslet kratší tratě, které by nebyly úplně stupidní, ale snažil jsem se. Uvidíme, zda budou mít pravdu ti, co mne léta přesvědčovali, že se určitě navýší počet přihlášených veteránů. Tož milí nejzkušenější ze zkušených, záleží jen na vás, zda svou hojnou účastí přimějete budoucí pořadatele k následování mého příkladu.

    Po víkendu máme ověřeno prvních 14 kontrol, fotky z průzkumu terénu jsem nahrál do fotogalerie.

    ČAR info 2020/06-4

    V neděli jsem si udělal výlet do závodního prostoru podzimního Bloudění, zastavil se v penzionu Pod Lípou a vyfotil sál shromaždiště. Fotky jsem přidal do fotogalerie závodu Zjistil jsem, že postele v závodním centru nám už obsadili nějací cyklisté, doporučuji neváhat a co nejdřive si zabookovat přespání někde v blízkém okolí. Na nápovědu se doklikáte z rozpisu, který jsem už zveřejnil.
    A klidně už se můžete přihlašovat, v přihláškovém systému si navíc můžete dopředu objednat jídlo či pořadatelský nocleh.

    Přihlášení k odběru ČAR News

    Občas mi píšou lidi, že z nějakého důvodu přestali dostávat mé nepravidelné e-mailové zprávy o dění v ČAR. Předpokládám, že je z odběru odhlásil jejich e-mailový klient, který hromadný e-mail vyhodnotil jako spam. Pro všechny, kteří byli podobně postiženi, dávám k dispozici odkaz na
    Přihlašovací formulář k odběru.
    Stačí vyplnit email, jméno (First Name), příjmení (Last Name) a odkliknout Přihlášení (Subscribe v anglické verzi prohlížeče).
    Přihlásit se mohou samozřejmě také noví zájemci, klidně tuto možnost šiřte mezi svými kamarády v OB oddílech či kdekoli jinde.

    ČAR info 2020/06-3

    Navzdory mnoha překážkám se letošní MČR v rogainingu přece jen uskutečnilo. Dokonce se dostavila i mezinárodní konkurence. Jeden Novozélanďan a dvě Rusky sice žijí v Čechách, ale tři závodníci dorazili až z Drážďan. Účast byla oproti loňsku zhruba poloviční, viz srovnání účasti. Přestože po velkou část závodu lilo jako z konve, většina týmů se nevzdala, a využila ke sběru kontrol celý časový limit. Na webu závodu najdete odkaz na výsledky i Play-Map s mapou a postupy jednotlivých týmů. Jsem rád, že se potvrdila moje teorie, že přípravu rogainingu je možno zvládnout během poměrně krátkého času a s relativně malým počtem pořadatelů. Samozřejmě, vždycky je lepší se extrémům vyhýbat, ale jde to. Vlastně potřebuješ „jen“: 1) vyřídit souhlas majitele lesa, my letos měli jen okolí centra závodu 2) web závodu, někoho kdo zajistí propagaci (ORIS, web ČAR, propagační maily, Facebook atp.) 3) mapové podklady mohu zajistit, letos jsme je upravovali jen minimálně, to ale není nutné opakovat :-) 4) kontroly (na závod stačí >60, začínáš s 80-100 kandidáty) naplánuješ doma, třeba na mapy.cz, a postupně zužuješ výběr a zpřesňuješ mapu v jejich okolí. Před lístečkováním strávili Horovi v lese 3 víkendy, a víceméně se jim podařilo vybrat skoro 100 % kontrol. Ve více lidech se to dá zvládnout za víkend. Zbytek jsme doladili během lístečkování (1 víkend). 5) přihláškový systém mohu dodat, vyžaduje databázový server s určitou minimální konfigurací. Lze využít i server ČAR 6) kreslení a finalizace mapy vyžaduje osobu, která umí pracovat s OCAD nebo s O-mapperem. Já si s tím letos hrál několik dní, ale i na hrubě nakreslené mapě se dá běhat. 7) na počítání výsledků je třeba někoho zaškolit, my naštěstí měli přímo autora výpočetního prográmku 8) někdo musí zajistit materiál na pořádání, inspirační seznamy dodám 9) na roznos kontrol jsme využili 5 aut a 9 lidí, na sběr kontrol podobně. I tady platí čím víc, tím líp. 10) na Hash house (letos nebyl), potřebuješ noční směny po 2 hodinách (2-3 lidi), pokud máš i zvlášť bufet, tak ještě někoho navíc. Co třeba nakoupit dodám. 11) někoho na zařízení pěkného počasí, na to ale letos nezbyl čas, ani lidi :-) Doufám, že se tímto nechají inspirovat budoucí pořadatelé a 24 let dlouhá tradice MČR v rogainingu, která je druhá nejdelší na světě (po Austrálii), bude pokračovat. Když nás nezastavil ani čínský bacil, věřím, že se podaří překonat i ostych potenciálních organizátorů. Ti samozřejmě mohou počítat s mou pomocí a poradenstvím, stačí jen napsat, zavolat... Přeji vám všem krásné léto, já ho odstartuji o víkendu první post-covidovou návštěvou závodního prostoru Sudetského Tojnárkova Bloudění.

    ČAR info 2020/06-2

    Do nedělní půlnoci máte ještě šanci přihlásit se na letošní MČR v rogainingu za snížené startovné: přihlášky MČR 2020.
    Od pondělka 15. 6. už se vám start prodraží, tak neváhejte. Prodlužovat termín přihlášek není kam, probíhají závěrečné přípravy. Slibované překvapení bude, přivezte si půllitry :-).
    Už tradičně si na závod můžete zapůjčit omezený počet čelovek Lucifer M4/M5 a Lucifer S. Půjčovné 50 Kč se platí na prezentaci, objednávejte prostřednictvím emailu: tojnar@gmail.com. Kdo dřív přijde, zbývá už jen 9 kusů.
    Více informací o čelovkách (světelný výkon, výdrž) najdete na stránkách výrobce www.luciferlights.net.

    I v Polsku...

    začali připravovat denní rogaining na 8 hodin - 27.6. mezi Kladskem a Wroclaví.
    « 1 7 8 9 10 11 12 13 15 22 29 »